Zupa na upalne dni? Czemu nie! Poznaj przepis na sezonowy chłodnik z botwinki z jajkiem
7.2nasza ocena

Składniki na 4 porcje:

pęczek botwinki wraz z buraczkami (ok. 400g)
500 ml bulionu drobiowego (może być warzywny)
sól, świeżo zmielony pieprz
1 ząbek czosnku
niewielki pęczek świeżego koperku
1 mała dymka z liśćmi
łyżeczka soku z cytryny
400g jogurtu naturalnego
4 jajka gotowane na twardo

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie opłukać, malutkie buraczki obrać i całość (buraczki wraz z liśćmi) drobno posiekać. Włożyć do garnka z bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek, dymkę i zagotować. Gotować pod przykryciem kilka minut, aż buraczki będą miękkie. Pod koniec gotowanie dodać sok z cytryny. Zdjąć z ognia i ostudzić, dodać jogurt i wymieszać. Schłodzić w lodówce, podawać zimny. Chłodnik doskonale się komponuje z gotowanym jajkiem.

Wartości odżywcze:

1 porcja to ok. 160 kcal, węglowodany: 12g; białko: 13g, tłuszcz: 6g
1,2 WW
1WBT

Angelina Ziembińska

Przepis przygotowała Angelina Ziembińska, trenerka zdrowej diety, absolwentka Dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Sama jest diabetykiem i prowadzi bloga www.dietolog.eu.