Sałatka z kaszą jaglaną, orzechami i awokado
7.5nasza ocena

Sałatka jest świetna nawet na śniadanie, naładowana witaminami i składnikami odżywczymi, niezwykle sycąca i naprawdę pyszna :)

Składniki:

Sos

1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok z cytryny
1/2 baaaardzo drobno posiekanej papryczki chili bez ziarenek
sól i pieprz do smaku

Sałatka

200g ugotowanej kaszy jaglanej (pamiętajmy, aby przed ugotowaniem kaszę przepłukać a następnie przelać wrzątkiem, żeby nie była gorzka)
garść orzechów brazylijskich (akurat takie miałam pod ręką, spokojnie możecie zamienić na włoskie, laskowe albo jakie tylko chcecie), ok. 50g
garść nasion słonecznika
1 awokado, ok. 140g
200g pomidorków koktajlowych
1/2 słoika suszonych pomidorów, ok.130g
pęczek szczypiorku
natka pietruszki
kilka garści roszpunki, rukoli albo świeżego szpinaku

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę jaglaną, studzimy, rozdrabniamy widelcem, jeśli się posklejała. Do przestudzonej kaszy dodajemy resztę składników, szczypiorek, natkę, orzechy siekamy, pomidorki kroimy na połówki, awokado i suszone pomidory na dowolne kawałki.

Mieszamy, mieszamy, mieszamy i zalewamy wszystko sosem, czyli oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny , chilli i przyprawami.

Smacznego!

Informacje o wartościach odżywczych:

kiloKalorie – 2195
Węglowodany – 94,8 g
Błonnik – 13,3 g
Białko – 26,3 g
Tłuszcz – 224 g

Wymienniki:

WW – 8,1
WBT – 21,2

Marzena WilczewskaPrzepis przygotowała Marzena Wilczewska – edukatorka diabetologiczna, współzałożyciel grupy wsparcia cukrzyca24info na facebooku, vice prezes Fundacji Cukrzyca 24, uwielbia aktywny tryb życia, mama 12 letniego Oliwiera.
Od 1987 choruje na ct1, od samego początku na intensywnej insulinoterapii, nigdy na diecie, je wszystko na co ma ochotę a mimo to hba1c niezmiennie od lat na poziomie max 6.
Uwielbia gotować, piec, smażyć