7.5nasza ocena

Czego potrzebujemy?

– 3 łyżki oliwy
– 1 kg dyni
– ok. 2 szklanek ciepłej wody
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka pestek słonecznika (uprzednio uprażone na patelni)

Przyprawy:
1 łyżeczka startego świeżego imbiru (lub suszonego/ przyprawa)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kurkumy

Co robimy?

Pokrojoną dynię i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy imbir i cynamon i ciągle mieszamy na dużym ogniu przez ok.1 min. Następnie dodajemy ciepłą wodę, a po chwili sok z cytryny i na końcu kurkumę. Gotujemy do miękkości i blendujemy na krem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta podlewamy nieco wywar wodą (jeśli bardzo restrykcyjnie nie liczysz kcal, śmiało możesz użyć roślinnego mleka lub mleka bezlaktozowego).

Na górę układamy kilka pasków tartego parmezanu lub innego sera włoskiego typu. Do tej opcji polecam sery twarde tj grana padano albo pecorino.
Zupę podajemy posypaną prażonymi pestkami dyni.

Wartości odżywcze:

Krem z dyni1 porcja, miseczka ok. 200 ml:

KCAL: 207
Białko: 9 gr
Węglowodany: 9 gr
Tłuszcze: 15 gr

Wymienniki:
WW: 1
WBT: 1,7

W sezonie zimowym warto posilić się kremem
z dyni.

Dynia działa rozgrzewająco na organizm, wspomaga przemianę materii, ma niewiele kalorii. Stanowi świetne dobre źródło wit. B i beta-karotenu. Jest łatwa w przechowywaniu i idealnie nadaje na przetwory – warto jesienią odłożyć sobie kilka słoików, weków czy innych takich wspomagaczy, albo po prostu zakupić gotową mrożonkę.

Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.

Ponoć nawet zwiększa płodność i sprawność seksualną!

Szczególnie zachęcam Was do poszukania odmiany hokkaido. Można ją ugotować i zblednować ze skórą, a to odejmuje dużo roboty…

Barbara Baranowska
Przepis przygotowała Barbara Baranowska, propagatorka racjonalnego stylu życia. Trenerka Fitness, zarażająca pozytywną energią i chęcią działania. Poza treningami – doradca ds. żywienia, absolwentka wydziału: dietetyka. Obserwując jej fan page na facebooku: „Think about EAT” i śledząc jej przepisy na cukiernapoziomie.pl dojdziecie do wniosku, że zdrowe jedzenie może być smaczne i wcale nie musi być nudne!