Pyszny krem brokułowy
8nasza ocena

Składniki:

0,5 l bulionu drobiowego
0,5 kg brokułów
50 gram startego żółtego sera

Przyprawy:
sól
pieprz czarny
pieprz kolorowy
papryka

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy. Zostawiamy kilka całych brokułów do dekoracji. 

Wlewamy bulion, zagotowujemy i blendujemy na gładki krem. Jeśli będzie dla nas zbyt gęsty dolewamy bulionu.

Następnie gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu, dodajemy utarty ser. Doprawiamy do smaku.

Wymienniki i wartości odżywcze (dla całości):

2,1 WW
5,25 WBT
647 KCAL
55,45g BIAŁKO
29,8g TŁUSZCZ
15g BŁONNIK

Marzena WilczewskaPrzepis przygotowała Marzena Wilczewska – edukatorka diabetologiczna, współzałożyciel grupy wsparcia cukrzyca24info na facebooku, vice prezes Fundacji Cukrzyca 24, uwielbia aktywny tryb życia, mama 12 letniego Oliwiera.
Od 1987 choruje na ct1, od samego początku na intensywnej insulinoterapii, nigdy na diecie, je wszystko na co ma ochotę a mimo to hba1c niezmiennie od lat na poziomie max 6.
Uwielbia gotować, piec, smażyć