Pesto z rukoli, prażonego słonecznika i suszonych pomidorów
7,5nasza ocena

Składniki:

rukola – 3 garście
suszone pomidory – 4 sztuki
uprażony na patelni słonecznik – 4 łyżki
czosnek – ząbek
oliwa – do uzyskania odpowiedniej dla Was konsystencji, ja dałam 2 łyżki
sól, pieprz, pestki dyni

Przygotowanie:

Wszystko razem blendujemy (ja odsypuję jedną łyżkę ziaren słonecznika i dodaję do zblendowanej masy w całości.
Pesto idealnie nadaje się do makaronów ale też doskonale smakuje jako pasta do pieczywa.

Możemy posypać pestkami dyni.

Wymienniki i wartości odżywcze (dla całości):

Kcal: 490,34
WW: 2,22
WBT: 3,83
Błonnik: 3,36g
Białko: 13,76g
Tłuszcz: 36,28g

Marzena WilczewskaPrzepis przygotowała Marzena Wilczewska – edukatorka diabetologiczna, współzałożyciel grupy wsparcia cukrzyca24info na facebooku, vice prezes Fundacji Cukrzyca 24, uwielbia aktywny tryb życia, mama 12 letniego Oliwiera.
Od 1987 choruje na ct1, od samego początku na intensywnej insulinoterapii, nigdy na diecie, je wszystko na co ma ochotę a mimo to hba1c niezmiennie od lat na poziomie max 6.
Uwielbia gotować, piec, smażyć