Pasztet sojowy
9nasza ocena

Składniki:

Soja – 250 g
Marchew – 1 średnia
Cebula – 1/2 główki
Olej
Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
Liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy (u mnie domowa Vegeta, sól, pieprz)

Przygotowanie:

Ziarenka soi zalej zimną wodą i zostaw do namoczenia na całą noc.

Na drugi dzień odsączoną soję, pokrojoną marchew i przyprawy zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj do miękkości (ok. 2 godziny).

Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Całość odcedź. Przełóż z powrotem do garnka. Dodaj 2-3 łyżki oleju i koncentrat pomidorowy.

Na patelni lekko podsmaż cebulkę. Dodaj cebulę do soi, marchewki i przecieru. Całość zblenduj, do uzyskania jednolitej masy (jeśli będzie za sucha, dodaj oleju). Przypraw świeżym pieprzem i solą. Ja przechowuję w słoiku w lodówce.

Wymienniki i wartości odżywcze (dla całości):

5,5 WW
8,06 WBT
1048,68 KCAL
50,12g TŁUSZCZU
2,16g BŁONNIKA

Marzena WilczewskaPrzepis przygotowała Marzena Wilczewska – edukatorka diabetologiczna, współzałożyciel grupy wsparcia cukrzyca24info na facebooku, vice prezes Fundacji Cukrzyca 24, uwielbia aktywny tryb życia, mama 12 letniego Oliwiera.
Od 1987 choruje na ct1, od samego początku na intensywnej insulinoterapii, nigdy na diecie, je wszystko na co ma ochotę a mimo to hba1c niezmiennie od lat na poziomie max 6.
Uwielbia gotować, piec, smażyć