Krem z cukinii
7.9nasza ocena

Składniki:

Bulion drobiowy – 4 szklanki
Cukinia – 3 średnie sztuki
Ziemniaki – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – ząbek
Masło – 1 łyżka
Sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulkę smażymy na maśle, dodajemy cukinię pokrojoną w grube plastry, smażymy kilka minut, na koniec dodajemy pokrojony czosnek.

Do bulionu dodajemy podsmażone warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę.

Gotujemy do miękkości ziemniaków. Blendujemy.

Możemy dodać do kremu słodką śmietankę lub kilka plasterków cukinii podsmażonej na maśle.

Wymienniki i wartości odżywcze (dla całości):

WW – 7,39
WBT – 5,99
KCAL – 966,23
BIAŁKO – 69,91 gr
TŁUSZCZ – 27,25 gr
BŁONNIK – 24,89 gr

Marzena WilczewskaPrzepis przygotowała Marzena Wilczewska – edukatorka diabetologiczna, współzałożyciel grupy wsparcia cukrzyca24info na facebooku, vice prezes Fundacji Cukrzyca 24, uwielbia aktywny tryb życia, mama 12 letniego Oliwiera.
Od 1987 choruje na ct1, od samego początku na intensywnej insulinoterapii, nigdy na diecie, je wszystko na co ma ochotę a mimo to hba1c niezmiennie od lat na poziomie max 6.
Uwielbia gotować, piec, smażyć