Komosa ryżowa z kurczakiem i ananasem (idealna na lunch!)
8nasza ocena

Składniki:

Komosa ryżowa (quinoa) – 1 torebka 100 gram
Filet z kurczaka – 1 porcja ok. 140g
Ananas świeży – 2 plastry
Chili – pół papryczki
Papryka czerwona – plaster, ok. 100g
Szczypiorek, natka, kilka pomidorków koktajlowych
Sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn, olej lub oliwa do marynaty, szczypta ksylitolu, łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy czym lubimy. U mnie sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn.

Dodajemy odrobinę oleju, mieszamy, odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na patelni podsmażamy zamarynowanego wcześniej kurczaka, przekładamy do miseczki, ananasa kroimy w cząstki, podsmażamy chwilę na łyżeczce masła klarowanego pilnując aby się nie przypalił. Na koniec posypujemy go odrobiną ksylitolu.

Dodajemy do ananasa kurczaka, przykrywamy i chwilę razem dusimy.

Dodajemy ugotowana komosę, natkę pietruszki, paprykę, pomidorki, szczypiorek. Doprawiamy do smaku.

Wymienniki i wartości odżywcze (dla całości):

KCAL: 805,64
WW: 7,3
WBT: 4,46
BIAŁKO: 51,02g
TŁUSZCZ: 27,8g
BŁONNIK: 10,6g

Marzena WilczewskaPrzepis przygotowała Marzena Wilczewska – edukatorka diabetologiczna, współzałożyciel grupy wsparcia cukrzyca24info na Facebooku, vice prezes Fundacji Cukrzyca 24, uwielbia aktywny tryb życia, mama 14 letniego Oliwiera.
Od 1987 choruje na ct1, od samego początku na intensywnej insulinoterapii, nigdy na diecie, je wszystko na co ma ochotę a mimo to hba1c niezmiennie od lat na poziomie max 6.