Koktajl z buraków, szpinaku, jabłek i marchwi – to niecodzienne połączenie warzyw i owoców pełne jest niezbędnych do funkcjonowania organizmu witamin i substancji odżywczych
8.9nasza ocena

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 1

Składniki:

– 1 czerwony burak
– 1 marchewka
– ½ jabłka
– sok jabłkowy (opcjonalnie)
– liście świeżego szpinaku
– łodyga selera lub natka pietruszki
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

1. Obrać buraka, marchewkę i jabłko (wyciąć gniazdka nasienne), pokroić na małe kawałki i zmiksować w blenderze. Można też ugotować warzywa, aby były bardziej miękkie.

2. Dodać natkę pietruszki lub łodygę selera, liście szpinaku, sok z cytryny, sól oraz pieprz i ponownie zmiksować składniki. Jeśli masa jest zbyt gęsta – dodać nieco soku jabłkowego.

3. Do dekoracji można użyć również natki pietruszki lub liści szpinaku oraz kawałków buraka pokrojonych w niewielkie ćwiartki.

Koktajl najlepiej spożyć jeszcze tego samego dnia.