Kokosowe kule z kaszy jaglanej
9nasza ocena

Składniki:

Kasza jaglana – 100 gr
Pasta kokosowa – 3 łyżki
Ksylitol – 3 łyżki
Mąka kokosowa – 1 łyżka
Wiórki kokosowe – do obtoczenia kulek

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy pod gorącą wodą, dodajemy do wrzącej wody w proporcji 1 szklanka kaszy do 2,25 szklanki wody.

Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Studzimy.

Dodajemy pastę kokosową, mąkę i ksylitol, blendujemy na gładką masę.

Wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki, obtaczamy w wiórkach kokosowych, chłodzimy kilka godzin.

Wymienniki i wartości odżywcze (dla całości):

KCAL: 415,26
WW: 6,88
WBT: 1,22
BIAŁKO: 11,1 gr
TŁUSZCZ: 8,3 gr

Marzena WilczewskaPrzepis przygotowała Marzena Wilczewska – edukatorka diabetologiczna, współzałożyciel grupy wsparcia cukrzyca24info na Facebooku, vice prezes Fundacji Cukrzyca 24, uwielbia aktywny tryb życia, mama 14 letniego Oliwiera.
Od 1987 choruje na ct1, od samego początku na intensywnej insulinoterapii, nigdy na diecie, je wszystko na co ma ochotę a mimo to hba1c niezmiennie od lat na poziomie max 6.