Jaglane Kinder Country
10nasza ocena

Składniki:

Masa:

100 g kaszy jaglanej
mleko kokosowe BIO (min.80% ekstraktu z kokosa)
100 ml wody
3-4 łyżki ksylitolu lub erytrolu
90 g ekspandowanej pszenicy lub orkiszu

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady
kilka łyżek mleka

Przygotowanie:

Kasze jaglaną przepłukujemy gorącą wodą (żeby pozbyć się goryczki). Wsypujemy ją do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy ok. 20 min na małym ogniu do miękkości kaszy, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie roztapiamy czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej, uważając, aby nie była za rzadka. Odstawiamy do ostygnięcia.

Dolewamy do kremu jaglanego zimną wodę i ksylitol/erytrol. Wszystko blendujemy na gładki krem.

Dodajemy pszenicę lub orkisz, zostawiając troszkę do posypania polewy.

Mieszamy łyżką, nakładamy do pucharków lub szklanek.

Zalewamy chłodną polewą, posypujemy resztą pszenicy/orkiszu i… jemy!

Wymienniki i wartości odżywcze (dla całości):

WW – 13,55
WBT – 12,6
KCAL – 1920,90
BIAŁKO – 32,8g
TŁUSZCZ – 123,8g
BŁONNIK – 20,85g

Marzena WilczewskaPrzepis przygotowała Marzena Wilczewska – edukatorka diabetologiczna, współzałożyciel grupy wsparcia cukrzyca24info na facebooku, vice prezes Fundacji Cukrzyca 24, uwielbia aktywny tryb życia, mama 12 letniego Oliwiera.
Od 1987 choruje na ct1, od samego początku na intensywnej insulinoterapii, nigdy na diecie, je wszystko na co ma ochotę a mimo to hba1c niezmiennie od lat na poziomie max 6.
Uwielbia gotować, piec, smażyć