Ekspresowa pizza z patelni
7nasza ocena

Składniki:

Mąka pszenna – 120 gr
Woda – 50 ml
Sól
Olej – ok. 1 łyżki
Ulubione dodatki, tutaj:
sos pomidorowy, ser żółty, pieczarki, papryka, chilli, rukola, pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z wodą, olejem i solą. Jeżeli ciasto za bardzo się klei dodajemy mąki, jeżeli jest za twarde dodajemy wody.

Wałkujemy i cienki placek przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła klarowanego lub oleju. Smażymy około 4-5 minut pilnując, aby ciasto się nie przypaliło.

Przewracamy na drugą stronę, smarujemy sosem pomidorowym (przecier, ksylitol do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek), posypujemy startym żółtym serem (w przepisie 90 gr), kładziemy ulubione dodatki, pieczarki, pomidorki koktajlowe itp.

Przykrywamy pokrywką i smażymy kilka minut do momentu aż ser się stopi.

Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy całość do momentu aż nie uzyskamy pożądanej chrupkości.

Gotową pizzę posypuję rukolą.

Wymienniki i wartości odżywcze (dla całości):

WW – 8,33
WBT – 3,87
KCAL – 743,82
BIAŁKO – 36,33 gr
TŁUSZCZ – 26,82 gr
BŁONNIK – 3,48 gr

Marzena WilczewskaPrzepis przygotowała Marzena Wilczewska – edukatorka diabetologiczna, współzałożyciel grupy wsparcia cukrzyca24info na facebooku, vice prezes Fundacji Cukrzyca 24, uwielbia aktywny tryb życia, mama 12 letniego Oliwiera.
Od 1987 choruje na ct1, od samego początku na intensywnej insulinoterapii, nigdy na diecie, je wszystko na co ma ochotę a mimo to hba1c niezmiennie od lat na poziomie max 6.
Uwielbia gotować, piec, smażyć