Deser z chia i malinami
8nasza ocena

Składniki:

Jogurt: pół kubka, ok. 125g

Nasiona chia: 2 łyżeczki

Granola orzechowa: 25g

Maliny, borówki amerykańskie: ok. 60g

Przygotowanie:

Nasiona chia zalewamy wodą do ich wysokości, zostawiamy na chwilę, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy granolę (płatki owsiane i orzechy prażymy na suchej patelni, dodajemy odrobinę miodu, mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia, łamiemy).

Na górę nakładamy maliny i borówki.

Wymienniki i wartości odżywcze (dla całości):

KCAL: 291,07
WW: 2,53
WBT: 1,41
BIAŁKO: 10,1 gr
TŁUSZCZ: 10,52 gr
BŁONNIK: 8,83 gr

Marzena WilczewskaPrzepis przygotowała Marzena Wilczewska – edukatorka diabetologiczna, współzałożyciel grupy wsparcia cukrzyca24info na Facebooku, vice prezes Fundacji Cukrzyca 24, uwielbia aktywny tryb życia, mama 14 letniego Oliwiera.
Od 1987 choruje na ct1, od samego początku na intensywnej insulinoterapii, nigdy na diecie, je wszystko na co ma ochotę a mimo to hba1c niezmiennie od lat na poziomie max 6.