Brownie z fasoli
10nasza ocena

Składniki:

250 gr – fasola czerwona z puszki
2 łyżki kakao
Pół szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
Szczypta soli
6 łyżek – ksylitol lub inny zamiennik
3 łyżki – olej kokosowy
1/2 łyżeczki – proszek do pieczenia

Polewa:
Gorzka czekolada – 50 gr
Olej kokosowy – łyżka

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy na idealnie gładką masę.

Przekładamy do foremki (ciasto powinno być dosyć płaskie) i pieczemy ok. 20 minut.

Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej.

Po wystudzeniu polewamy polewą.

Wymienniki i wartości odżywcze (dla całości):

KCAL – 1549
WW – 8WW
BŁONNIK – 18,5g
TŁUSZCZ – 126,4g
BIAŁKO – 24,2g

Marzena WilczewskaPrzepis przygotowała Marzena Wilczewska – edukatorka diabetologiczna, współzałożyciel grupy wsparcia cukrzyca24info na facebooku, vice prezes Fundacji Cukrzyca 24, uwielbia aktywny tryb życia, mama 12 letniego Oliwiera.
Od 1987 choruje na ct1, od samego początku na intensywnej insulinoterapii, nigdy na diecie, je wszystko na co ma ochotę a mimo to hba1c niezmiennie od lat na poziomie max 6.
Uwielbia gotować, piec, smażyć