Botwinka – pyszna sezonowa zupa
9nasza ocena

Składniki:

2 pęczki botwinki
3 buraczki
rzodkiewka
ogórek
szczypiorek
koperek
ząbek czosnku
szklanka jogurtu
2 szklanki kefiru
sól, pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie:

Botwinkę oczyszczamy, kroimy na kawałki razem z buraczkami, zalewamy wodą do wysokości warzyw, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy ok. 20 min, dodajemy sok z cytryny, czekamy aż przestygnie. Dodajemy jogurt, kefir, rzodkiewkę, ogórka, szczypiorek, koperek, przeciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy, doprawiamy do smaku, posypujemy koperkiem.

Bomba witaminowa, polecam!

Wymienniki i wartości odżywcze (dla całości):

WW – 6,25
WBT – 2,86
KCAL – 566,95
BIAŁKO – 34,78g
TŁUSZCZ – 14,46g

Marzena WilczewskaPrzepis przygotowała Marzena Wilczewska – edukatorka diabetologiczna, współzałożyciel grupy wsparcia cukrzyca24info na facebooku, vice prezes Fundacji Cukrzyca 24, uwielbia aktywny tryb życia, mama 12 letniego Oliwiera.
Od 1987 choruje na ct1, od samego początku na intensywnej insulinoterapii, nigdy na diecie, je wszystko na co ma ochotę a mimo to hba1c niezmiennie od lat na poziomie max 6.
Uwielbia gotować, piec, smażyć