Błonnik powstrzyma cukrzycę typu 1?

Cukrzyca typu 1 to choroba, w której układ odpornościowy atakuje komórki trzustki. Bardzo często zaczyna się w młodym wieku u zdrowych, szczupłych dzieci. Chociaż jej rozwój nie zależy od prowadzonego trybu życia, to australijscy naukowcy są na tropie diety, która może zapobiec zachorowaniu na cukrzycę typu 1, a nawet cofnąć jej rozwój.

Cukrzyca typu 1 – choroba całej rodziny

Cukrzyca typu 1 jest diagnozowana zwykle przed 14 rokiem życia. Ta autoimmunologiczna odmiana cukrzycy wymaga codziennego podawania insuliny, aby ustabilizować poziom cukru we krwi. Zarządzanie chorobą angażuje całą rodzinę. Diabetyk potrzebuje mieć wyliczone dawki insuliny w zależności od posiłku czy rodzaju aktywności fizycznej. Poziom cukru we krwi kontroluje się przez całą dobę, a gdy dziecko jest jeszcze małe to rodzice wstają w nocy, aby sprawdzać glikemię i zapobiec rozwojowi groźnego dla życia niedocukrzenia i wzrostowi stężenia glukozy. Niektórzy rodzice rezygnują z pracy zawodowej, aby zająć się małym, jeszcze niewystarczająco samodzielnym diabetykiem.

Sprawdź też: Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2?

W Polsce na cukrzycę choruje ponad 3 mln osób, 10% z nich stanowią diabetycy z cukrzycą typu 1, wśród których spora część to dzieci. Dorastanie z takim obciążeniem nie jest łatwe. Dlatego warto przyjrzeć się tezie wysuniętej przez naukowców, która rzuca nowe światło na zapobieganie cukrzycy typy 1.

Dieta bogata w błonnik powstrzyma atak na trzustkę

Badacze z Monash University w Melbourne stworzyli dietę bogatą w błonnik, który jest rozkładany w jelicie dolnym do cząsteczek zwanych krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi. Zespół prowadzony przez immunologa Charlesa Mackay’a uważa, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe osłabiają reakcję odpornościową i mogą leczyć wiele schorzeń – od astmy po zespół jelita wrażliwego.

Podczas ostatniego badania naukowcy monitorowali zdrowie myszy hodowanych w celu zachorowania na cukrzycę typu 1. Po 30 tygodniach u 70% gryzoni będących na normalnej diecie pojawiła się cukrzyca. Natomiast grupa gryzoni na diecie z wysoką zawartością błonnika była niemal całkowicie wolna od zachorowania.

„To, co zobaczyliśmy było dramatyczne. Gdy myszom, u których spontanicznie rozwija się cukrzyca typu 1, podajemy dietę wysokobłonnikową to prawie całkowicie eliminujemy rozwój choroby” – podsumowuje wyniki badań dr Mackay.

Ten rodzaj diety bogaty jest w specyficzny typ błonnika, pochodzący z produktów roślinnych o wysokiej zawartości amylozy w skrobi kukurydzianej. Błonnik odporny jest na trawienie w jelicie górnym i zamiast tego fermentuje w octanie i maślanach w jelicie grubym lub okrężnicy.

Badania na myszach wykazały, że octan i maślan mogą działać na różne sposoby, aby osłabić reakcję odpornościową, która niszczy komórki trzustki w cukrzycy typu 1. Octan zmniejszył liczbę komórek odpornościowych atakujących trzustkę, a maślan zwiększył inne komórki osłabiające reakcję immunologiczną.

Dr Mackay chce teraz zbadać wpływ diety bogatej w błonnik na ludzi. Jeśli w dalszej fazie testów okaże się, że błonnik spowalnia lub zapobiega cukrzycy typu 1 to dzieci będą mogły otrzymywać ten leczniczy związek jako proszek do posiłków lub rozpuszczać go w napojach.

Chociaż w przeszłości badania przeprowadzane na gryzoniach nie zawsze znajdowały zastosowanie u ludzi, to dotyczyły one całkiem innych obszarów. Tym razem naukowcy są pełni nadziei co do powstrzymania rozwoju cukrzycy typu 1 przy użyciu naturalnych produktów leczniczych.

Najnowsze badania to kolejny dowód na to, że nasze jelita i układ odpornościowy ściśle ze sobą współpracują, a przed nami stoi jeszcze wiele niewiadomych.

Obecnie wiemy, że cukrzyca typu 1 nie wiąże się z dietą czy prowadzonym stylem życia i nie można jej zapobiec. Pomysł zastosowania specjalnej diety leczniczej w regulacji układu odpornościowego i zapobieganiu cukrzycy typu 1 jest interesujący, ale badania są na wczesnym etapie. Należy poczekać do fazy badań klinicznych na ludziach, aby wiedzieć, czy jest to realna szansa na zmniejszenie liczby zachorowań na tę odmianę cukrzycy.

Przeczytaj też: Jak rozpoznać u dziecka cukrzycę typu 1?