7 produktów, które naturalnie obniżają poziom cukru we krwi

Pewnie wiesz, że istnieją trzy najskuteczniejsze sposoby na powstrzymanie rozwoju cukrzycy typu 2: zrzucenie wagi, większa aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie. Badania potwierdzają, że warto pójść o krok dalej – zdrową dietę uzupełnić o pokarmy, które potrafią obniżyć za wysoki poziom cukru we krwi. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni.

W stanie przedcukrzycowym i cukrzycy problem polega na tym samym – podwyższonym poziomie cukru. Utrzymuje się on jeszcze długo po posiłku, a wynika z braku insuliny lub stanu oporności organizmu na działanie insuliny albo z obydwu tych czynników. Nadmiar cukru krążącego we krwi uszkadza nerwy, serce, nerki, zaostrza stany zapalne – dlatego tak ważne jest, aby wyregulować jego poziom. Jak możesz wykorzystać do tego celu dietę?

Dietetycy wyróżnili pokarmy, które obniżają poziom cukru we krwi. Należą do nich:

1. Ocet jabłkowy

Picie przed posiłkiem mieszanki octu jabłkowego z wodą ma działanie przeciwcukrzycowe. Zwiększa wrażliwość na insulinę, zmniejsza skoki cukru we krwi, które mają miejsce po spożyciu żywności bogatej w skrobię, zarówno u osób z cukrzycą typu 2, jak też stanem przedcukrzycowym.

2. Kozieradka

To przyprawa powszechnie stosowana w kuchni azjatyckiej. Nasiona kozieradki wyglądem przypominają fasolę. Zawierają dużo błonnika, który spowalnia trawienie węglowodanów. To może wyjaśniać jej właściwości przeciwcukrzycowe. Poza tym, kozieradka jest pełna witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Zobacz też: „Przyprawiona cukrzyca” – najzdrowsze przyprawy dla diabetyka

3. Awokado

Owoc nie bez powodu nazywany przez dietetyków „masłem Boga”. Zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych jednonienasyconych pomocnych w leczeniu cukrzycy. Dieta bogata w te związki poprawia tolerancję glukozy i zmniejsza insulinooporność. Awokado zawiera też ok. 20 witamin i składników mineralnych, m.in. potas, błonnik, witaminę E, luteinę. Taka kombinacja obniża cholesterol, pomaga zwalczyć nadciśnienie i wspomaga odchudzanie.

4. Truskawki

Te smakowite owoce zawierają fizetynę – flawonoidy, które chronią przed rozwojem powikłań cukrzycowych, takich jak obrzęk nerek, zwyrodnienie siatkówki oka czy upośledzenie układu nerwowego. Poza tym w truskawkach występuje bromelia, czyli enzym ułatwiający spalanie tłuszczu, a każdy stracony, nadprogramowy kilogram zwiększy Twoją wrażliwość na insulinę.

Przeczytaj też: Leczą i tuczą – owoce pod kontrolą

5. Skrobia oporna

Skrobia oporna nie ulega trawieniu w jelicie cienkim, zatem nie rozkłada się do postaci glukozy, ale fermentuje w jelicie grubym. Zawierają ją produkty, takie jak ziemniaki, ryż, makaron, płatki śniadaniowe, chleb, które najpierw się gotuje, a potem schładza. W procesie chłodzenia skrobia trawiona przekształca się w skrobię oporną. Organizm obniża zapotrzebowanie na insulinę, gdyż nie musi trawić. Dodatkowo, skrobia oporna bardziej wypełnia przewód pokarmowy niż jej zwykła odmiana. Skutkiem tego jest mniejszy przyrost tkanki tłuszczowej.

6. Orzechy nerkowca i migdały

Magnez reguluje setki procesów fizjologicznych w organizmie, w tym poziom cukru we krwi. Uczestniczy on w procesie wytwarzania insuliny oraz dostarczania jej do komórek. Jego niedobór przyczynia się do rozwoju insulinooporności. Brak tego pierwiastka odpowiada też za powikłania cukrzycowe związane z nerkami, oczami, układem nerwowym czy krążenia. Orzechy nerkowca i migdały są jednymi z najlepszych źródeł magnezu w diecie. Poprawiają kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszają skoki poziomu glukozy po jedzeniu.

Sprawdź też: Niedobór magnezu a cukrzyca

7. Imbir

Badania przeprowadzone w 2015 roku na grupie 41 osób z cukrzycą typu 2 dowodzą, że spożywanie dziennie 2 g imbiru w proszku obniża poziom cukru we krwi na czczo o 12%. U badanych wskaźnik hemoglobiny glikowanej (HbA1c) spadł aż o 10%. Przyczyną tak korzystnego działania na zdrowie diabetyków są prawdopodobnie polifenole, które zwiększają wchłanianie glukozy z krwi. Imbir stymuluje też aktywność enzymów wątrobowych odgrywających ważną rolę w gospodarce węglowodanowej.

Długotrwałym sposobem na powstrzymanie rozwoju cukrzycy typu 2 jest regularna aktywność fizyczna, zrzucenie nadwagi i zdrowa dieta, w skład której wchodzą produkty korzystne dla diabetyków. Jednym słowem – zdrowy styl życia! Sałatka z awokado i orzechy na przekąskę będą więc dobrym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Uzupełnij o te składniki pozostałe zalecenia zdrowotne, a łatwiej osiągniesz stabilny poziom cukru we krwi.