Zadziwiające właściwości zdrowotne kurkumy

Kurkumę, nazywaną „złotem Indii”, od wieków stosowano w tradycyjnej medycynie hinduskiej. Dziś sięgasz po nią w kuchni dodając potrawom orientalnego aromatu. Ale to przede wszystkim zioło słynące ze zdrowotnych właściwości.

1. Kurkuma reguluje poziom cukru we krwi

Ta niepozorna przyprawa pomaga osobom ze stanem przedcukrzycowym, jak też zdiagnozowanym diabetykom. Według badań opublikowanych w 2012 r. w Diabetic Care, przyjmowanie przez 9 miesięcy 6 kapsułek dziennie z 250 mg kurkuminy dało 100% skuteczność w profilaktyce cukrzycy typu 2 u pacjentów ze stanem przedcukrzycowym.

Z kolei badania opublikowane w przeglądzie International Journal of Endocrinology and Metabolism wykazały, że kurkumina może wpływać na hiperglikemię i insulinooporność. Poprawia stan cukrzycy typu 2 dzięki m.in.:

• hamowaniu wytwarzania glukozy i glikogenu w wątrobie,
• polepszeniu pracy komórek trzustki,
• pobudzeniu poboru glukozy,
• zwiększeniu liczby receptorów beta insuliny,
• zmniejszeniu insulinooporności.

Badania kliniczne, przeprowadzone na diabetykach i pacjentach ze stanem przedcukrzycowym, potwierdziły u nich zmniejszenie stężenia glukozy we krwi, lepszą pracę komórek beta, poprawę utleniania oraz wykorzystania komórek tłuszczowych.

Według naukowców z Uniwersytetu w Auburn w USA kurkuma jest ponad 400 razy silniejszym środkiem niż metformina (popularny lek przeciw cukrzycy)!

2. Kurkumina – pogromca bakterii

Naukowcy z Kopenhagi w Danii i stanie Oregon w USA odkryli, że kurkumina podnosi poziom katelicydyny (CAMP), czyli peptydu zapobiegającego infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Związek ten potrafi przeciwdziałać nawet gruźlicy. Do tego atakuje też drobnoustroje, z którymi organizm nie zetknął się wcześniej.

Przy zwiększonym poziomie cukru we krwi łatwiej dochodzi do wszelkiego rodzaju infekcji. Dlatego dodatkowa ochrona to wsparcie dla osłabionego układu odpornościowego diabetyka.

Kurkuma załagodzi również infekcje skórne. Jej silne działanie przeciwbakteryjne sprawdza się w zmniejszaniu wyprysków, podrażnień i trądziku.

3. Kurkumina: naturalny antydepresant

Diabetycy chorują na depresję dwa razy częściej niż osoby zdrowe. Wahania glikemii zakłócają równowagę w organizmie. Ale depresja w cukrzycy nie wynika wyłącznie z powodów fizjologicznych. Zarządzanie chorobą to wymagające zadanie, które odbija się na psychice. Stres, nieprzewidziane sytuacje, lęk przed powikłaniami cukrzycowymi, niedocukrzeniami… Niektórzy specjaliści polecają uzupełnienie terapii o stosowanie kurkuminy. Znana jest z wyjątkowo silnych właściwości przeciwzapalnych, a w ciągu ostatnich 20 lat pojawiło się sporo dowodów potwierdzających zapalne podłoże depresji.

Dowiedz się: Jak rozpoznać depresję u diabetyka?

4. Przyprawa na mocne serce

Przyczyną chorób układu krążenia, często występujących w cukrzycy, jest uszkodzenie komórek śródbłonka, czyli struktury naczyń limfatycznych i krwionośnych. Kurkuma usprawnia działanie tych komórek, przez co zmniejsza ryzyko chorób krążenia, w tym zawału serca. Poprawia jakość i krążenie krwi, a także przyczynia się do zmniejszenia cholesterolu.

Sprawdź też: Problemy sercowo-naczyniowe: skąd się biorą i jak ich unikać?

5. Wzmacnia stawy i zapobiega chorobom reumatycznym

Kurkuma wzmacnia też ścięgna i stawy. Pomaga chorym na artretyzm, podagrę, przyspiesza proces gojenia się ran i złamań. Ale to nie wszystko. Chorzy na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) częściej zmagają się z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Około 13-16% z nich choruje też na cukrzycę. Właściwości przeciwzapalne kurkumy pomagają uporać się z obiema dolegliwościami. Badania przeprowadzone w Japonii wykazały skuteczność kurkuminy w redukowaniu czynników zapalnych (interleukiny IL-6) odpowiedzialnych za reumatoidalne zapalenie stawów.

6. Kurkuma pobudza mózg i poprawia pamięć

Kurkuma uruchamia zdolności mózgu do samonaprawy. Związki chemiczne zawarte w tej przyprawie, a szczególnie tumeron, pobudzają wzrost komórek nerwowych w mózgu. W końcu Indie słyną z jednego z najniższych wskaźników zachorowalności na chorobę Alzheimera na świecie. A, gdy mózg działa prawidłowo, to rośnie też wykorzystanie takich hormonów jak melatonina i serotonina, które poprawiają nastrój.

Ciekawostka
Jeśli chcesz odczuć właściwości zdrowotne kurkumy nie wystarczy jedynie używać jej w kuchni. Zawartość kurkuminy w kurkumie jest niewielka, wynosi zaledwie ok. 3%. Dlatego lepiej sprawdza się ekstrakt z kurkuminy. Jednak nasze organizmy mają problem z przyswajaniem tego związku. Istnieje na to prosty sposób – dodanie czarnego pieprzu, który poprawia wchłanianie kurkuminy aż o 2000%.

Na pewno kurkuma nie jest lekarstwem na wszystkie problemy zdrowotne związane z cukrzycą. Za to uzupełnia zdrową, zbilansowaną dietę, aktywny tryb życia i wspomaga farmakoterapię.

Przeczytaj też: Najzdrowsze przyprawy dla diabetyka