Jakie warzywa jeść, gdy chcesz schudnąć?

Zastanawiasz się, jak schudnąć z cukrzycą? Składnikiem większości popularnych diet są produkty niskowęglowodanowe, zwłaszcza warzywa. Sprawdź, które z nich warto wkomponować do zdrowego jadłospisu.

Dieta niskowęglowodanowa w cukrzycy – co zyskujesz?

Dieta niskowęglowodanowa nie tylko pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ale też obniża poziom glukozy we krwi, cholesterolu i ciśnienia tętniczego. Wspiera zarządzanie cukrzycą każdego typu, poza cukrzycą ciążową, która jest odmienną jednostką chorobową.

Aby korzystać z jej zalet wybieraj produkty o niskiej zawartości węglowodanów, przede wszystkim warzywa. Te w każdej diecie dostarczają niezbędnych składników odżywczych, dodają potrawom smaku i tekstury, a błonnik wydłuża uczucie sytości. Ale nie wszystkie warzywa są sobie równe pod względem zawartości węglowodanów.

Sprawdź też: Kupowanie warzyw i owoców – 5 mądrych zasad

Warzywa o niskiej zawartości węglowodanów

Dynia, marchewka czy bataty to przykłady warzyw wysokowęglowodanowych. W tych ostatnich na 100 g przypada aż 80 g węglowodanów. Dla porównania zwykłe ziemniaki mają ich zaledwie 17 g. Te warzywa na pewno nie znajdą się wśród zalecanych osobom na diecie niskowęglowodanowej. Za to ich miejsce z powodzeniem zastąpią warzywa bogate w błonnik i inne wartości odżywcze, ale o niższej zawartości węglowodanów.

Przedstawione wartości (węglowodany i błonnik) podane są dla 1 szklanki surowych warzyw ze skórą.

sałata (1 g węglowodanów i 0,5 g błonnika, 1 liść sałaty: 14,8 kcal w 100 g): jest lekka, krucha, niskokaloryczna. Już parę liści wystarczy, aby poczuć się sytym na długo. Warto ją dodawać do surówek, sałatek i kanapek. W towarzystwie oliwy ochroni układ sercowo-naczyniowy.

szpinak (1 g węglowodanów, 1 g błonnika, 23 kcal w 100 g): zielone liście szpinaku spowalniają trawienie, przez co dają hormonom więcej czasu na uwolnienie i przekazanie do mózgu informacji o sytości. To idealny dodatek do zup, makaronów, sałatek czy koktajli.

cukinia (4 g węglowodanów, 1 g błonnika, 16,7 kcal w 100 g): niewiele warzyw smakuje tak samo dobrze, gdy podamy je na słodko i na słono. Cukinia znajdzie w kuchni uniwersalne zastosowanie – zastąpi zarówno makaron, jak też frytki.

bakłażan (5 g węglowodanów, 3 g błonnika, 24,9 kcal w 100 g): sam w sobie nie posiada wyrazistego smaku, za to łatwo wchłania inne aromaty podczas gotowania. Nadaje się jako składnik wielu potraw niskowęglowodanowych, w tym z powodzeniem zastępuje chleb.

rzodkiewka (4 g węglowodanów, 2 g błonnika, 15 kcal w 100 g): to jedno z warzyw korzeniowych o najmniejszej zawartości węglowodanów. Jeśli nie przepadasz za pieprznym posmakiem rzodkiewek, spróbuj je uprażyć lub usmażyć. Wtedy ich smak złagodnieje i zastąpią przy obiedzie ziemniaki.

ogórek (4 g węglowodanów, mniej niż 0,5 błonnika, 15,5 kcal w 100 g): nie ma drugiego tak orzeźwiającego warzywa jak ogórek. Składa się on przede wszystkim z wody, przez co nadaje potrawom świeżości. Wystarczy dodać go do sałatki z tuńczyka albo wędzonego łososia i serka śmietankowego, a otrzymasz pyszną niskowęglowodanową przystawkę.

kalafior (5 g węglowodanów, 3 g błonnika, 24,9 kcal w 100 g): ulubieniec osób będących na diecie niskowęglowodanowej – przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a przy tym dobrze smakuje na surowo i gotowany. W kuchni sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zapiekanek, jako przekąska czy zamiennik puree z ziemniaków.

szparagi (5 g węglowodanów, 3 g błonnika, 20,3 kcal w 100 g): to wiosenne warzywo pobudza pracę jelit, działa moczopędnie i pomaga organizmowi oczyszczać się z toksyn. Spróbuj szparagów w wersji gotowanej lub grillowanej z dodatkiem cytryny.

Dieta niskowęglowodanowa w cukrzycy potrafi zmniejszyć zależność od leków przeciwcukrzycowych, a także zapobiega powikłaniom. Jeśli zastanawiasz się nad zmianą sposobu odżywiania, najpierw ustal z lekarzem lub dietetykiem, na ile w Twojej sytuacji można ograniczyć spożycie węglowodanów.

Poznaj inne zalecenia: dieta w cukrzycy