Zanieczyszczone powietrze zwiększa ryzyko cukrzycy?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała zanieczyszczenie powietrza za największe zagrożenie dla zdrowia. To przyczyna aż 7 milionów zgonów rocznie. Wszechobecny tej zimy smog nie pozostaje bez znaczenia dla cukrzycy.

Szczególnie wrażliwe na działanie zanieczyszczonego powietrza są osoby z upośledzonym metabolizmem glukozy – taki wniosek płynie z badań opublikowanych na łamach czasopisma Diabetes.

Insulinooporność wzrasta od skażonego powietrza

Niemieccy naukowcy przeanalizowali informacje dotyczące 3 tysięcy mieszkańców Augsburga i okolicznych miejscowości. Od uczestników badania pobrano próbki krwi – w celu ustalenia stopnia insulinooporności – oraz przeprowadzono wywiad lekarski. Osoby niechorujące na cukrzycę wykonały dodatkowo test obciążenia glukozą. Wyniki zestawiono z danymi na temat stanu powietrza w kilkudziesięciu punktach badanego rejonu – zanieczyszczenia pyłami i dwutlenkiem azotu. Osoby z osłabionym metabolizmem glukozy najbardziej odczuły skutki wspomnianych zanieczyszczeń.

Zależność ta okazała się szczególnie zauważalna w grupie osób ze stanem przedcukrzycowym. Wraz ze wzrostem stężenia zanieczyszczeń w powietrzu, wzrastał poziom markerów insulinooporności.

Przeczytaj też: Insulinooporność – podstępna przypadłość

Wniosek: zanieczyszczone powietrze zwiększa ryzyko rozwoju insulinooporności u osób ze stanem przedcukrzycowym, przez co może odpowiadać za zachorowanie na cukrzycę typu 2 – rodzaj cukrzycy zależny od czynników środowiskowych i genetycznych, takich jak niezdrowa dieta, siedzący tryb życia czy otyłość.

Stan zapalny w płucach – większe ryzyko cukrzycy typu 2

Powszechnie wiadomo, że zanieczyszczone powietrze powoduje choroby układu oddechowego oraz układu krążenia. Ryzyko cukrzycy typu 2 zwiększa się w tych okolicznościach w podobny sposób – przez wywołanie łagodnego bądź umiarkowanego stanu zapalnego w płucach. Układ oddechowy produkuje wtedy więcej związków pozapalnych, a te przedostają się do krwioobiegu. Z kolei obecność stanu zapalnego w organizmie zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.

Rozwój cukrzycy typu 1 od smogu i spalin?

Innym badaniom poddano grupę ponad 600 dzieci z cukrzycą typu 1. Pobrane próbki krwi przeanalizowano pod kątem różnych markerów mogących świadczyć o stanie zapalnym w momencie diagnozy. Dzieci, które mieszkały w miejscach z bardziej skażonym powietrzem, zachorowały na cukrzycę 3 lata wcześniej niż ich rówieśnicy ze środowisk wolnych od zanieczyszczeń. W przeprowadzonych badaniach wzięto pod uwagę także inne czynniki, tj. wskaźnik BMI, wykształcenie rodziców i historię cukrzycy w rodzinie.

Przeczytaj też: Jak rozpoznać u dziecka cukrzycę typu 1?