10 najczęstszych błędów żywieniowych diabetyków

Prawidłowe odżywianie u osób z cukrzycą jest bardzo ważnym elementem leczenia. Przyczynia się do prawidłowej glikemii i zmniejsza ryzyko powikłań. Samo stosowanie leków, nawet najnowszej generacji, nie gwarantuje takich efektów. Poznaj najczęstsze błędy żywieniowe diabetyków i dowiedz się, jak ich unikać.

1. Brak planowania posiłków

To spożywane posiłki mają największy wpływ na poziom cukru we krwi. Dlatego, aby utrzymać go w normie należy rozplanować, co, kiedy i w jakiej ilości będziesz jeść. Gdy zdobędziesz wiedzę na temat odżywiania w cukrzycy i korzyści z tego płynących, planowanie posiłków stanie się przyjemne. W tym celu porozmawiaj z pielęgniarką, dietetykiem lub lekarzem z poradni diabetologicznej.

2. Nieregularne odżywianie się

Opuszczanie posiłków lub spożywanie ich w zbyt długich odstępach czasowych zaburza prawidłowy poziom glikemii. Szczególnie pomijanie śniadania powoduje niebezpieczne skoki glukozy w ciągu dnia. Jadając regularnie nie tylko unikniesz hiper– i hipoglikemii, ale też dostarczysz organizmowi stały dopływ energii i potrzebnych składników odżywczych. Zalecane jest spożywanie 5-6 posiłków dziennie w odstępach ok. 3-godzinnych.

3. Niewłaściwe spożycie tłuszczów

Częstym błędem jest spożywanie złego rodzaju tłuszczów bądź za dużej ich ilości, szczególnie nasyconych, kosztem węglowodanów złożonych. W zależności od ich zawartości w diecie i struktury spożycia mogą przyczyniać się do zapobiegania lub nasilania powikłań cukrzycowych. Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego tłuszcze powinny pokrywać 30-35% wartości energetycznej diety. Aby ograniczyć ich spożycie należy unikać produktów bogatych w tłuszcze, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, które podwyższają stężenie cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, odpowiedzialnych za rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego. Dieta osoby z cukrzycą powinna obejmować głównie tłuszcze pochodzące ze źródeł roślinnych, ale też nie pomijać ryb, które regulują układ krążenia.

4. Zbyt energetyczne posiłki

Spożywanie produktów wysokoenergetycznych, czyli głównie węglowodanów, powoduje dodatni bilans energetyczny. Dostarczenie organizmowi za dużej ilości energii sprawia, że ten zaczyna ją magazynować w komórkach tłuszczowych. Aby bilans energetyczny był zrównoważony należy właściwie rozłożyć całodzienne zapotrzebowanie energetyczne na posiłki. Śniadanie powinno stanowić 25-30% wartości energetycznej dla całodziennej racji pokarmowej, drugie śniadanie 5-10% tej wartości, obiad 30-35%, podwieczorek 5-10%, a kolacja 20-25% dziennego zapotrzebowania pokarmowego.

5. Zaburzenia snu i ich konsekwencje zdrowotne

To też prowadzi do błędów żywieniowych. Jeśli śpisz za mało to w twoim organizmie wzrasta stężenie greliny, która pobudza apetyt, a zmniejsza się stężenie leptyny, zmniejszającej łaknienie. Przez to masz ochotę na spożywanie większej ilości posiłków niż zwykle. Poważne zaburzenia snu wpływają negatywnie na metabolizm glukozy.

6. Pomijanie znaczenia jakości posiłków

Nie tylko ilość i regularność posiłków mają znaczenie. Ważna jest kontrola jakości pożywienia, na którą składają się m.in.: czytanie etykiet na produktach spożywczych oraz urozmaicanie jadłospisu. Mało zróżnicowane posiłki mogą prowadzić do powstania niedoborów żywieniowych, które obniżają i tak słabą u diabetyków odporność. Dlatego należy dbać o to, aby w każdym posiłku znalazły się produkty ze wszystkich grup żywnościowych.

7. Za duża ilość cukrów prostych

Ograniczenie spożycia cukrów prostych do minimum to jedna z podstawowych zasad zdrowego odżywiania w cukrzycy. A jednak nie tak łatwo wyeliminować je z diety. Cukier potrafi sprytnie się zakamuflować w produktach, w których nie podejrzewamy jego zawartości. Ukrywa się nawet w przyprawach, płatkach śniadaniowych, a szczególnie dużo zawiera go żywność przetworzona. Aby temu zapobiec dobrze jest czytać etykiety i wybierać produkty świeże lub niskoprzetworzone.

Sprawdź, jak bardzo cukier prosty jest szkodliwy dla organizmu.

8. Nieprzywiązywanie wagi do sposobu przyrządzania i przechowywania potraw

Nawet najwyższej jakości produkty tracą na swojej wartości przez niewłaściwie dobraną technikę przyrządzenia lub warunki przechowywania. Długo gotowane warzywa czy surówki pozostawione w ciepłej temperaturze bezpowrotnie tracą witaminy oraz składniki mineralne. Poza tym każda obróbka termiczna zwiększa indeks glikemiczny potrawy, np. podgrzewając posiłek dochodzi do zmiany struktury cukrów, przez co stają się łatwiej przyswajalne.

Zobacz, czy znasz wszystkie 7 zasad diety o niskim indeksie glikemicznym.

9. Uspokajanie się jedzeniem

Stres jest źródłem wielu kompulsywnych zachowań, w tym napadów głodu. Gdy jesteś zestresowany możesz mieć ochotę na sprawienie sobie przyjemności. Jest to emocjonalna potrzeba jedzenia, nie fizyczna. Jak rozpoznać głód emocjonalny? Pojawia się nagle, nie ustępuje mimo uczucia sytości, wymaga zaspokojenia konkretnymi produktami i prowadzi do bezmyślnego jedzenia. W konsekwencji szybko zwiększa się masa ciała. A jak wiadomo, stan ten prowadzi do insulinooporności i wymaga większych dawek leków.

Poznaj 5 prostych sposobów na zwalczenie stresu.

10. Stosowanie diety cud

W cukrzycy nie wolno narażać organizmu na dodatkowy stres, więc i odchudzanie nie może być gwałtowne. Dlatego zamiast cudownych diet lepiej stopniowo wprowadzać małe zmiany, zaczynając od zmiany nawyków żywieniowych, a nie stosowania głodówki bądź jednorodnego jadłospisu. Każdy nadprogramowy kilogram powoduje trudności w utrzymaniu cukrzycy w ryzach, dlatego warto znać zasady skutecznego odchudzania w cukrzycy.